De drie voettypen die het meest voorkomen zijn de platvoet, de holvoet en een normale voet. In dit artikel behandelen wij de holvoet. Een holvoet is een afwijking in de voetstand. Klachten die kunnen ontstaan door een holvoet zijn onder andere: pijn in de voeten, knieën, heupen of rug. Bij een holvoettype is het voetgewelf hoog. De holvoet komt vaak voor in combinatie met een (te) hoge wreef. De afstand tussen de bal van de voet en het hielbeen is kleiner waardoor er meer druk komt op de peesplaat onder de voet. Deze peesplaat staat door de druk meer op spanning, dit gaat vaak samen met een te korte achillespees en/of klauw of hamertenen. Als u last heeft van holvoeten is het belangrijk om op maat gemaakte inlegzolen te dragen die zorgen voor ondersteuning waar u het nodig heeft.

Oorzaken

Vaak is een holvoet genetisch bepaald en dus erfelijk. Je wordt er mee geboren.
Een andere oorzaak is verhoogde spierspanning in de voet.

Symptomen

Meestal hebben holvoeten geen medische behandeling nodig. Maar, wanneer er klachten optreden, kun je aan de volgende symptomen denken: vermoeidheid, kramp in tenen, voeten, benen of rug. Deze klachten doen zich vaak voor na het lopen. Doordat de voet hol is en de wreef hoog, komt het vaak voor dat mensen met een holvoet ook hamer of klauwtenen hebben. Andere klachten kunnen zijn: het naar buiten staan van de hielen, eeltvorming en/of likdoorns, pijn in de voet.

Ons advies bij holvoeten:

Draag bij holvoeten altijd een ondersteunende inlegzool in uw werkschoenen. Deze inlegzolen zijn speciaal gemaakt voor mensen met een holvoet. De zolen ondersteunen de voeten en houding op de plaats waar u het nodig heeft en verminderen zodoende uw klachten.